8700_ludas_01

Kutschera komámmal elrándultunk a Művelődési Házba, ahol kedves pajtásunk Örömfi és az Imre Sándor Szeretetszínház készült egy újabb premierre. Jöttek a martonvásári kollégák, jöttek Kéthelyről, Nikláról, meg innen-onnan még, hogy egy remek klasszikus darabot mutassanak be. Beharangozni érkeztek a remek hírt: bérletes előadás indul az ősztől – gyerekeknek!

8700_ludas_04

A sunyik kétharmada ezúttal kimaradt a páváskodásból, ám a fotós gépet ragadott, Móricz pedig újra leakasztotta a lúdtollas íróját, így a maguk módján mindannyian kivették részüket a premierből. A nemzetközi színész – és öt hónapos Korzó-díjas – ígéretét beváltotta, nevezetesen: ősztől gyermekbérletes előadássorozatot indít, amelynek promotáló előadásául Fazekas Mihály: Lúdas Matyi című művét választotta.

A pár napja elkészült és igazán ötletes díszlet között összehangolt színészi játék, és lendületes előadásmód varázsolta el az öt év és száz centiméter körüli óvódásokat. Partnerei voltak a színészeknek az olyan jelenetekben, ahol karikírozva, zenével vagy humorral haladt a történetmesélés. Sok volt a jutalomként elhangzott taps és kacagás.  Örömfi az ispán szerepében, igazi ceremóniamesterként, színpadtechnikusként és „fo-fo szedő” lovasként is jól összetartotta a jeleneteket. Kacsintására mindenki tudta a helyét, egyről a kettőre lépett.

Nem úszták meg az óvónők sem, hiszen a hívó szóra – katonaként – ők is részesei lettek az interaktív színháznak. Döbrögit elérte a végzet, háromszor is, amikor megfizetett neki Matyi, akinek lúdja az előadás végén a Bibliából vett idézettel kívánta – mint Moliér darabjaiban a végszóra betoppanó király – lezárni a darabot, és továbbgondolásra késztetni a hallgatóságot. Emlékezzünk arra, hogy a görög színház hagyományaiból építkező teátrumi kultúra megmutatja bárkinek a legegyszerűbb, vagy akár a legbonyolultabb előadásban is a játék nagyszerűségét és az emberi lét önfeledt pillanatait.

8700_ludas_03

Jó lesz ez így, készül az előadássorozat, amely ősszel robban majd be a „Kultúrba”. Nem csak gyermekeknek ajánlhatjuk, hanem mindenkinek, aki szereti a színházat. Szabad a látogatás! Szabad a művészet!

Írta: Móricz
Fényképezte: Kutschera