8700_hv_00

A köszönet jegyében telt idén a Húsvét hétfő a három sunyi számára. Szakítva a kialakult hagyománnyal – egyrészt a szívüknek kedves személyek számának megnövekedése, másrészt a kialakult igények okán – éles határt kellet húzniuk a húsvéti sunyi-túra listájának összeállításánál: idén arra tették fel napjukat, hogy végiglátogassák valamennyi szüzet (és nem szüzet), aki tiszteletét tette az idei 8700-as Felnőtt Farsangon, így köszönve meg nekik, hogy ott voltak, részt vettek és emelték az est fényét. Sokan voltak ők is, mégsem annyian, mint amennyit szívük szerint felkerestek volna…
Az érintetteket ki is értesítette a triumvirátus, és akik az “igen, szeretettel várlak benneteket” válaszra méltatták őket, azokat fel is írták egyre bővülő listájukra.

A Köszönet Turnét rendhagyó mód Kutscheráék otthonában kezdték. Az oszlopos sunyi családja idén később kezdte csak meg családlátogató zarándoklatát, a kis Kutschera pedig a locsolókat fogadni képes korba lépett, így a lányok a sunyiknak is tartogattak némi csokitojást.
– Mit igyunk – nézett Móricz a kínálás után barátaira, mely kérdésre Örömfi a lehető legegyszerűbb, a nap folyamán szlogenné nemesülő egysorossal válaszolt:
– Miért rám nézel? Én bármit megiszok!

8700_hv_03

A sonka és a tojás mennyei volt, a torma eszméletlen erős, Jenő papa könnyei pedig képesek voltak könnyeket csalni a legedzettebb pálinkafogyasztó szemébe is. A sunyik fogyasztottak, érdemjeggyel jutalmazták a vendéglátást (4,5), Móricz “Mihimihály” képeslapot is kapott a legfiatalabb és legszebb virágszáltól, majd tovább indultak.

8700_hv_01

Már a nap elején fogadalmat tettek, hogy nem bővítik a locsolandó leányok körét – bárhogy könyörögnek, rimánkodnak, csúsznak-másznak a nyomukban, vasalt nadrágaik szárába kapaszkodva. Nem is tettek kivételt, ha csak nem tekinthető annak, hogy Pisti járgányát is meglocsolták (Stephen King Christine-e óta tudjuk, az autók nőneműek), ahogy azt tették két éve is, akkor Pisti kerékpárjával.

8700_hv_04

Konkurenciát is láttak útközben. Majd tucatnyi fiatallal találkoztak. Nevetgéltek ők is, egy csikket adogattak körbe, kezükben szódásüveget és energiaitalt szorongattak. Ahogy a sunyik látták, erőiket gondosan beosztva, mindig csak a csapat fele ment be locsolni, a másik fele vigyázta a dekket.

Móricz megpillantott egy rózsaszínbe öltöztetett ebet is. Mutatóujja öntudatlan vándorolt a moszkvai parfüm szórófejére, agyának egy rejtett zuga utasítást adott ujjának a spricni lenyomására, de Móricz – lévén a nap elején jártak még – erős volt, és visszafogta saját karját.

Senciék házához érve megálltak és bonyolult terveket szőttek a bejutáshoz. Utolsó információik szerint a lányok nem kívánták a locsolókat, hervadoztak volna inkább egész nap, így azt mondták, senkit nem engednek be. Megcsörgessék őket? A nemzetközi színész ajánljon exclusive szerepet a színészpalántának, melynek szövegkönyvét csak húsvét hétfőn adhatja át? Egyszerűen rúgják be az ajtót?

Meglepetésükre az udvarra minden gond nélkül bejutottak. Nem csöngettek, nem kopogtak. Móricz egy udvarra kihelyezett trambulint próbált ki, Örömfi pedig egy nundzsakuval került közelebbi ismeretségbe. A ribillióra hamarosan a házigazda feje is megjelent a bejárati ajtóban, így már bent is voltak.

8700_hv_05 8700_hv_06

Megkóstolták a sonkát (nagyadag), hozzá házi tojást kaptak, házi tormával. A házigazda próbálta nem erősre készíteni, ami miatt a torma inkább emlékeztetett cukrozott fűre, de az összhatás így is jó volt (4,5). Móricz locsolt hörcsögöt, Senci pedig megpróbálta gitármuzsikával feljebb tornázni a kapott pontszámot, ami rögtönzött örömzenévé alakult. A tankcsapda dal borzasztó volt, de megegyeztek abban, hogy emiatt nem vonnak le pontot.

8700_hv_07

8700_hv_08

Kutscera lelke (és szervezete) az italnak köszönhetően kezdett eltelni ihlettel és lassan elkezdte rendszerben látni a dolgokat. Szimbólumokban eddig sem volt hiány, ám a Fishbone parfüm és a hímes tojás mintázatában megjelenő minta párhuzama mellett nem tudott szó (és kép) nélkül elmenni, így látomását pixelekben realizálta.

8700_hv_09

A sunyik útja Senciéktől Andihoz vezetett. Új lakcím, új élet, gondolták és így nagy reményekkel kopogtattak. Elmondták a verset, locsoltak. Móricz előre kéretőzött, míg a többiek a konyhában foglaltak helyet.

8700_hv_10

– Fürdő négy pont – csatlakozott pár perc elteltével a történész is sliccét igazgatva.
– Nyugodtan nézzetek körül – bíztatták vendéglátóik a sunyikat, akiket nem is kellett nagyon unszolni. Kutschera tetszetősnek találta a nappalit; fel is jegyezte,mint lehetséges fotóhelyszínt lengeruhás hölgyek számára.

Andi leforgácsolt addig nekik némi sonkát, ami amilyen ronda volt, annyira finomnak találtatott. Örömfi elsőre gyertyatartónak nézte a piros pálinkáspoharakat, de azért örömmel fogyasztott belőle – először alma-, majd barackpálinkát. Volt édes bor is, így Andiék is megkapták a szép pontszámot (4,5).
Dotka gazda is szépen mosolygott és rendszeresen töltött a vendégeknek, így őt is hamar barátjukká fogadták.

8700_hv_12

Kingában tudták jól, hogy nem csalódnak. Hozzá vezetett útjuk. Rejtélyes répatorta és gyilkosság című füzetéből készítette el a húsvéti menüt. Koccintott velük – röviddel és borral is. A répatorta olyan jó volt, hogy Kutschera legszívesebben elcsomagoltatta volna a maradékot. A torma mellé wasabi is volt. Sokat nevettek, beszélgettek. Jót derültek az unokaöccsök tojásvadász sztoriján, a csokis bajszú kutyák és macskák elképzelt látványán és a csalódott arcokon, mikor is a gyerekek idén húsvétkor felfedezték a fűben szanaszét heverő – üres – csokipapírokat.

8700_hv_11

– Isztok még valamit? – kérdezte, mikor elfogyott a szó.
– Miért rám néztek? Én bármit megiszok! – ismételte Kutschera, Örömfit idézve.

Kingától Marikáék felé vették az irányt, ahol Lillával is összefutottak, akiről kérésére nem vettek tudomást. Nem köszöntek neki és meg sem locsolták – hagytak kalandot a délutánra. Marikának viszont megköszönték, hogy ott volt a farsangon. Ő megköszönte, hogy meglocsolták. Ajándékkal is készült: a három sunyit beengedte titkos szentélyébe és felajánlotta nekik spirituális kezeléseinek bármelyikét. Kutscherát érdekelte volna a svéd masszázs, végül azonban Örömfivel váltatták be az ajándékot. Hasán a 8700-as zászlóval, kényelmesen elhelyezkedett a mágneságyon és egy Schumann-kezeléssel rendbetetette a veséjét. A többiek a rendőrlét szépségeiről elmélkedtek Marika vejével.

8700_hv_13

Megcsodáltak egy óriáscsiga-fosszíliát is, ami vendéglátóik szerint hadtörténeti emléknek minősül, mivel a háború során ásott bunker előkészítése során került felszínre. Fogyasztottak, tovább indultak.

8700_hv_14

Lilla – aki ott sem volt – történelmi pillanatként aposztrofálta az eseményt, hogy ő szállíthatta a három sunyit következő locsolásuk helyszínére.

8700_hv_15

8700_hv_16

8700_hv_17

Fati sajtos-uborkás kolbászfalatkákkal és opcionálisan választható tojásdíszekkel köszönte a locsolókat. Készített csoportképet is, ami a sunyiknak általában nem szokott menni. Nagyon hálásak voltak érte.

8700_hv_18

Örömfi már nem nagyon tudott semmit enni, a Schumann-kezelést követően leginkább vizet igényelt a szervezete, ezért kulinális cölibátust fogadott, ami ki is tartott az első tíz percre.
– A diagnózis szerint sok bennem a víz, de tüzes legény vagyok! – összegezte barátai kérésére a szentélyben hallottakat.

8700_hv_19

Móricz talált egy ostort, amit mindjárt ki is próbált az udvaron. Szépen csattogott kezében az eszköz, a szomszéd néni át is sétált ellenőrizni, kik lövöldöznek. A sunyik helyeslően bólogattak: sose lehet tudni, miféle borzalmak történnek épp a közvetlen közelünkbe és a szomszédfigyelés is szép és hasznos találmány.

8700_hv_20

Andi gondolt a teli hassal baktató triumvirátusra, ezért igyekezett nem terhelni tovább gyomrukat. Sonka, szalámi, kolbász, szalonna várta őket sok zöldséggel, melyből Móricz és Örömfi nem kért, Kutschera pedig remek zöldségsalátát szakácskodott össze. A friss paradicsom, uborka, újhagyma olyan volt neki, mint sivatagban vízért epekedő szomjazónak az oázis. A másik két sunyi Rennie-t fogyasztott, remélvén, attól rövid időn belül új erőre kapnak.

8700_hv_21

Fuvart is szereztek a következő házig. Sofőrjük szerencsésen elhagyta egyik üléspárnáját, így remélték, vissza is hívhatják majd érte, ha a locsolással végeztek. Szépnek tűnt az élet.

8700_hv_22

Beléptek, locsoltak. Lilla térült-fordult, s baconbe csavart fasírtgolyókkal tért vissza, tésztasalátával. A menü csodás volt, ahogy a kert is.
Móricz kezdte elveszíteni a kapcsolatot a valósággal és őrült terveket kezdett szőni a meggazdagodás reményében, Kutschera még mondott egy János-áldást, Örömfi elővette a “kultúra nagykövete” műsorszámot, aztán szépen elköszöntek – persze csak miután a szívek mind összeértek.

Andi jött értük. Szép nap volt. Kellemesen elfáradtak mindahányan. A siló-zászló hazafelé vígan lobogott a szélben, a sunyik pedig boldogan hajtották álomra fejüket.

8700_hv_23

Írta és fényképezte: Kutschera