8700_ásvány_01

Március 23-ától három napon át csodálhatták a gyerekek a siófoki Mondik Csaba ásványgyűjteményét a Noszlopy Általános Iskolában.

A negyedikes István még jól emlékezett a tavalyi kiállításra:
– Nem hozták el a koponyát? – érdeklődött.
– A hegyikristály koponyát már tavaly eladtuk, de most is van néhány új dolog, amit először mutatunk be iskolában – válaszolta a tulajdonos.

8700_ásvány_04
Az ásványokról a legtöbben keveset tudunk, hiszen többnyire a föld mélyén rejtőznek. Egy ilyen kiállítás segíthet abban, hogy többet tudjunk meg erről a varázslatos világról.
– Szívesen tartottam volna előadást külön az alsósoknak és a felső tagozatosoknak is, de sajnos erre most nem volt lehetőség – tudtuk meg a gyűjtőtől.
A gyerekek ettől függetlenül folyamatosan kérdeztek, Mondik Csaba pedig senkit nem hagyott válasz nélkül. Ezekből a párbeszédekből azonnal kiderült, hogy a gyűjtemény tulajdonosának a hobbija és egyben szenvedélye is ez a tevékenység.
8700_ásvány_05
– Miért gyűjt ásványokat? – érdeklődtem.
– Amiért minden mást is gyűjtenek az emberek. Azért mert szépek. A kincskeresés pedig olyan dolog, amit nem lehet csak úgy abbahagyni.
– Hogyan lesz valaki gyűjtő?
– Tizenöt éve járom az iskolákat, ennyi idő alatt mintegy harminc gyerekből lett gyűjtő. Energiát azért kevesen fektetnek ebbe. Meg kel szervezni a két – három napos gyűjtőtúrákat, speciális felszerelés kell, a lelőhelyek pedig nem a lakóhelyünkön vannak.Megfelelő időpontot kell találni, a siker pedig egyáltalán nem garantált. Akiket mindez nem riaszt vissza azokból lehet ásványgyűjtő.
– Az ásványokon kívül mi szerepel még a kiállításon?
– Marokkövek, nyakláncok, szíjak, ékszerek, ajándéktárgyak és ősmaradványok és még sok egyéb.
– Hogyan készülnek a nyakláncok?
– Amelyeket külön megrendelik vagy esetleg egyediek, azokat személyesen készítem.
–  Önnek mi a véleménye a gyógyító kövekről?
– A kövek kiegyenlítik a negatív rezgéseket. Fontos a hit, hogy az ember ne legyen elutasító. Az a tapasztalatom, hogy az ezotéria iránti fogékonyság megnőtt, nagyjából a vásárlók tíz százalékára jellemző.
8700_ásvány_03
– Az itt kiállított anyag alapján a legtöbb ásvány lelőhelye Brazília, Madagaszkár vagy Kína. Mi a magyarázata ennek?
A földtörténeti tevékenységek. Európában a kőzetek lekoptak, eltűntek. Az említett lelőhelyek sokkal jobb adottságúak
– Miért kevés a magyarországi ásvány?
– Nem működnek a bányák ezért nehéz a hozzáférés a magyar ásványokhoz. Lehet, hogy ezen a kiállításon most nem látható, de elsősorban a magyar ásványokat gyűjtöm. Igaz ezekből nem adok el egyetlen darabot sem.
– Ha vége a tanévnek, hogyan folytatódik a program?
– A nyári szezonban állandó kiállításunk van, ezen kívül Fesztiválokra, Kézműves Vásárokra járunk. Egész évben folyamatos a feladat. Fontos a gyűjtemény katalogizálása és ez sok munkát ad. A hobbym  egyben a munkám is és ebben megtalálja az örömét az ember.
8700_ásvány_02
írta: samu
fényképezte: Kutschera