8700_napfogyatkozás_06

Közel 60 százalékos napfogyatkozást ígért az internet, így a három sunyi nyakába vette a várost és elzarándokolt a közösség szimbólumához, hogy a megye legmagasabb pontjáról szemlélhesse meg a nagytiszteletű Napnak fogyását. Hatvan százalék az már jelentős mennyiség – gondolták -, ekkora számmal nem szabad viccelni, így nagy várakozással tekintettek a délelőtt elébe.

Kutschera – mint a napfogyatkozások és a fizika szakértője – elkészített egy két kartonból álló, házilag barkácsolt megfigyelő állomást – melyet barátainak szánt -, összekészítette saját felszerelését is, majd az eget kezdte kémlelni, mikor érdemes elindulni a Hold-vadászatra.

8700_napfogyatkozás_01

Ugyan szabad szemmel semmi változást nem tapasztaltak, Kutschera 110 ND 3,0 10 BL 1000x jelzésű szűrője mást mondott: a Hold már kiharapott a Napból egy darabot! Indulni kell! Szaladt is a három sunyi, hogy kedvenc helyükön érje őket a várva várt, nagy élmény.

8700_napfogyatkozás_02

Felértek. A távolban – a földfelszínen – ikernap képződött. Sokáig tanakodtak, vajon mi okozhatja a különös jelenséget, végül Móricz leplezte le a bűnöst: az Industrie emeleti tetőablakai szórták a fényt.
– Mégsem a világvége – nyugodott meg mindenki.

8700_napfogyatkozás_03

8700_napfogyatkozás_04

Örömfi és Móricz alkalmazták aztán a papíros módszert. A camera obscura működött. Ahol a délelőtti próba folyamán apró kört láttak, most egy csonka kör képe világított. Sajnos értékelhető méretben nem tudtak kellően éles képet leképezni, de így is nagyon elégedettek voltak, hogy ők is részesülhetnek az élményből.

Telt az idő. Felidézték ’99-es élményeiket, mikor is majd teljes egészében eltűnt a Nap, elsötétedett az ég és több fokot is esett a hőmérséklet. Várták most is a hideg áramlatokat, a szürkületet, ám az nem jött.

8700_napfogyatkozás_07
Kutshera azonos időközönként készített egy-egy felvételt, s hamarosan kijelentette: ennél sötétebb már nem lesz, a Hold elkezdett távolodni. Szomorúan konstatálták: a 60 százalék szépen hangzik, ám bizonyos esetekben nem valami sok.

Sunyi summa-summárum: 60 százalék alatti napfogyatkozás kedvéért ne nagyon hagyjátok félbe azt, amivel épp foglalkoznátok, hacsak nem akartok kicsit “apropóból” kikapcsolódni. Ha nem keresitek, észre sem veszitek, hogy valami másképp történik az égen!