8700_kétésg

A kétség oly érzés, amit mindenki átélt, átél. Folyamatosan jelen van az életünkben. Bosszantó, mégis a lehető legjobb dolgok egyike, hisz ösztönző hatással van. Filozófiai rendszereket alkottak segítségével, emberi életek változtak meg hatására pozitív, vagy negatív irányban. Nem jó, vagy rossz irányba, nem. Pozitív, vagy negatív irányba.
Miért e ragaszkodás? Talán éppen a matematika miatt. Vannak műveletek, amelyek segítenek megérteni mind a belső, mind a külső világunk működését.

Nézzük a matematika nyelvét: vegyünk egy számegyenest. Középen ott a nulla. Attól balra a negatív számok, jobbra a pozitív számok. Mindkét irányba végtelen a számok mennyisége. Van -1, +1, van -9 000 000, +9 000 000. Teljesen mindegy mit nézünk, az ellenkezője megtalálható.

Most matematikai műveletet hajtsunk végre és helyettesítsünk be: Vegyük a nullát origónak, azaz kiinduló pontnak, kezdetnek. Attól balra a negatív számok helyett mondjunk negatív tulajdonságokat, jobbra pozitív számok helyett pozitív tulajdonságokat. Matematikai alapon ezen tulajdonságok száma mindkét irányba végtelen. Minden tulajdonságnak megvan az ellenkezője: az undornak az imádat, a megbántásnak a megbocsájtás, a gyűlöletnek a szeretet, s így tovább. Ezek az ellenkező érzelmek kétségek közé szorítják az embert. Ez jó! Miért? mert ösztönző hatással bír, hogy minél előbb megtaláljuk a kiinduló pontot, azaz az origót! Az origó az, amire behelyettesítve mondhatjuk az irodalmi középutat, azaz az arany középutat. Ha ezt megtalálja valaki, akkor fellép egy egyensúlyi állapot. Testi-lelki-tudati egyensúly, ami maga az egység, azaz az emberek által áhított boldogság.

S, hogy hogy kerül ide ” A jó pap is holtig tanul”? Hát úgy, hogy minden ember az életében valamiféle egység megteremtésén dolgozik, ahhoz pedig sokat kell tanulni saját és mások valós, vagy vélt hibáiból, ami akár a földi élet végéig is szólhat.

 

írta: Gida