8700_tkp_01

A tudás hatalom, tanulni viszont nem mindig könnyű. Először a Noszlopy iskolában találkoztam a Tanulás Könnyítő Program (TKP) létezésével.
A foglalkozást, akkor még nem láttam, de Domsa Renáta a kaposvári székhelyű Vadvirág Alapítvány koordinátora készségesen válaszolt a kérdéseimre és felkeltette az érdeklődésemet.

8700_tkp_02

– Viszonylag sok segédeszközzel dolgozunk – kezdte Renáta. – Ezek főleg a mozgáskoordinációs feladatokhoz szükségesek. A feladatokat zenére és sok mozgással oldják meg a gyerekek. Ennek valóságosan tanulást könnyítő és szakmai okai vannak. Már harmadik éve működik a Vadvirág Alapítvány Tanulást Könnyítő Programja és igazán lelkesítő, pozitív tapasztalataink vannak.

Nagy örömünkre a Tanulást Könnyítő Program marcali szakmai vezetője, Molnár Erika meghívott bennünket a Mesepark Óvodába, hogy testközelből láthassuk a programot.

– Mikro csoportosak a foglalkozásaink, így minden gyermek személyes figyelmet kaphat az oktatótól – tudtuk meg Molnár Erikától.

A gyermekek fantáziáját már a bemelegítés kezdetén sikerült megragadni.
Manóvá, angyalkává, rénszarvassá változtak, közben fújt a szél, esett a hó. A kicsik végül karácsonyi gömbök lettek és fűzért alkotva kört formáltak
Majd egy mindenkit lelkesítő feladat következett, feldíszítették az erdei állatok karácsonyfáját.
Amit leginkább észrevehet a kívül álló szemlélődő az a jókedv, a barátságos lékör és a jó értelemben vett gátlástalanság. A legkisebbek az oktatóval együtt remekül érezték magukat és ebben az sem zavarta meg őket, hogy ezúttal média szereplőkké váltak.

8700_tkp_03

8700_tkp_04

A gyerekek csillogó szemmel mesélték Erika néninek, hogy mi mindent kaptak a Mikulástól. A virgács sem maradt el, de akadt olyan gyermek is, aki ennek örült a legjobban.
– Megérdemeltem – mondta halkan.

Körfeladatok következtek. A tollforgató már a hatodik állomásnál elveszítette a fonalat, nem így a kicsik, akik szinte mindent hibátlanul oldottak meg.

– Mi tetszett a legjobban? – kérdezte a gyerekeket Molnár Erika-
– Nekem a szóforgató – válaszolt Bianka. Norci először vett részt a programon és láthatóan jól érezte magát. – Nekem minden játék tetszett – foglalta össze a lényeget.
Zsófi: Kicsit elfáradtam, de nagyon jó volt.
Bence: A bordásfal. És főleg az, hogy feldíszítettük az erdei állatok karácsonyfáját!

8700_tkp_05

Befejezésül Molnár Erika még hozzáfűzte:
– minden feladatot balról – jobbra illetve fentről lefelé haladva oldunk meg. Ez például majd az íráskészség kialakulásában ad komoly segítséget. Természetesen a Vadvirág Alapítvány által kidolgozott és bevezetett Tanulás Könnyítő Program ennél lényegesen bonyolultabb, de bemutatkozásnak és a lényeg megértéséhez azt hiszem egyszerre ennyi elég.

Ami leginkább feltűnt, hogy a gyerekek Molnár Erikával együtt elhiszik, hogy ez a program hasznos és fontos. Ami pedig ennél is lényegesebb, itt kivétel nélkül mindenki jól érezte magát.

írta: samu
fényképezte: Kutschera