8700_lépés_02

A budapesti Katona József Színház llaberek rövidfilm-pályázatának második helyén végzett Török Dániel, a kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium diákja. A mozgókép és animáció szakon tanuló marcali fiatal megkeresésünkre ennek apropóján is szívesen nyilatkozott a projektről, egyéb elért eredményeiről és a jövőre vonatkozó terveiről.

A kivándorlás témakörét feldolgozó rövidfilm mellett más munkáit is díjazta már szakmai zsűri. A Pro Vértes által kiírt fotó- és videópályázaton Dani harmadik helyezést ért el.
Pillanatnyilag a 10. Országos Középiskolai Filmszemlére készül…

 

8700_lépés_01

8700: Miben látod a saját filmed erősségét? Mi miatt válogathatta ne a zsűri az első háromba?

Dani: A film erősségét valószínűleg a dinamikus vágási technika, képi és hangi világ szoros összhangja adja. A rövidfilm egyik fő koncepciója volt, hogy a néző érzelmileg tudjon azonosulni a szereplővel, próbáltam asszociatív módon rámutatni a komoly társadalmi problémákra, amellyel jelenleg a fiatal generáció küzd.

 

8700: Mi az, amiben az első talán jobb volt? Lehet-e egyáltalán az elsők közt rangsorolni?

Számtalan jobbnál jobb ötlet valósult meg több filmben is. Sokan a kivándorlás jelentőségét egy külső nézőpontból, pontosabban külföldről próbálták meg bemutatni, ilyen volt az első helyezett “Copy Paste” című film is.

8700: Mennyire volt nehéz megvalósítani a filmre álmodott képsorokat? Adottak-e nem várt problémák?

Minden forgatási helyszínt, és képbeállítás előre megterveztem, így nem adódtak problémák a felvételek elkészítésénél. A kiírás fő koncepciója volt az egy perces hossz, tehát a forgatási idő, és a vágás sem tartott túl sokáig.

 

8700: Filmezel és fotózol is? Melyik élvez elsőbbséget?

A filmkészítés és a fotózás is egyaránt közel áll hozzám. Mindkettőbe szívesen fektetek időt, de elsősorban videók készítése és vágása az, ami igazán érdekel. Nagyon szeretek rövidebb filmetűdöket, klipeket készíteni, de nem áll tőlem távol az animáció készítés sem. A fotózásra egyfajta kiegészítő hobbiként tekintek, mivel véleményem szerint a mozgókép készítése nem lehet meg fotográfia nélkül. Jelenleg mozgókép és animációkészítő szakon tanulok, de az iskola mellett a szabadidőmben is bőven foglalkozom ezekkel.

 

8700: Milyen projektek lelhetőek még fel az interneten, amin te is dolgoztál?

Több videóm, fotóm, és plakátom is megtalálható az interneten. Készült több rövidfilmem, egy iskolatársammal elkészítettünk egy cover videót, és egy természet videót is küldtem A Pro Vértes által kiírt fotó- és videópályázatra, melyen harmadik helyezést értem el.

 

8700: Mi az, amin éppen dolgozol (vagy még csak gondolkodsz rajt) és érdekes lehet mások számára is?

Jelenleg a 10. Országos Középiskolai Filmszemlére készülünk, melyre több animációs és mozgóképes anyagot is beküldtünk. Figyelemmel kísérem a pályázati kiírásokat, jelenleg egy biztonságos internethasználattal kapcsolatos videón dolgozunk.

 

8700: Tervek?

Szeretném elvégezni a középiskolát, felsőfokon is elegendő szakmai tudást szerezni, majd ezen a szakmán belül maradni.

 

8700: Kapsz támogatást valamilyen formában?

Említést érdemel édesanyám, aki támogat, és segít a pályázatok megtalálásában, Tóth Zoltán szakmai csoporttársam, aki részt vesz a forgatásokon, és segít a videók elkészítése során, és nem utolsó sorban a Zichy Média Műhely.