8700_KIGYO_04

– Csíp a kígyó? – kérdezte a második osztályos Petike pénteken reggel a Noszlopy iskolában.
– A veréb és a kakas csíp, a kígyó harap – adta meg a pontos választ Gyöngyösi Miklós a hüllőbemutató szervezője. Miután látta, hogy ez a válasz nem teljesen megnyugtató, hozzátette: – ezek tenyésztett állatok és megszokták az ember közelségét, nyugodtan meg lehet simogatni őket.8700_KIGYO_03
– Mióta foglalkozik hüllőkkel? – kérdezte egy felső tagozatos kislány.
– Jóval több.mint húsz éve – válaszolta a siófoki kisállat tenyésztő. – Először négy – öt alkalmazottal dolgoztunk és elsősorban a művelődési házakba vittük ezt a programot.Már akkor láttuk, hogy az általános iskolások körében ezzel nagy sikert aratunk. A gazdasági helyzet sokat változott. Már egyedül csinálom ezt az egészet.
– Megéri? – kérdezte egy kislány a nagy tömegből.
– Azt csinálom, amit szeretek és a saját családom megélhetését tudom biztosítani. Igaz meglehetősen sok munkával. De a magam főnöke vagyok. Persze sok a bizonytalanság, de nekem megéri, mert ez a szenvedélyem.
– A bácsi már volt a mi iskolánkban – mondta a harmadikos István.
. Igen, jól emlékszel, már másfél éve egyszer voltam a Marcali Noszlopy iskolában és akkor is sokan voltak kíváncsiak a hüllőkre – felelte Gyöngyösi Miklós.

8700_KIGYO_02

Egy kicsit azért beleavatkoztunk a beszélgetésbe.
– Milyen állatokat hozott a bemutatóra?
-Általában nagyon tetszik a gyerekeknek a csíkos földisikló és ez most is látható. A Királypiton nehezen tartható, néha nem akar enni és ettől a tenyésztők sokszor megijednek. A szivárványos boa nagyon érdekes. A mozgó kígyó bőre megtöri a fényt és ez valóban szivárványos hatást kelt. A legnagyobb sztár a hondurasi királysikló, amit még legtöbb esetben azok is szépnek tartanak, akik irtóznak a kígyóktól. Van még békakígyó, aminek sok alfaja létezik. Csótányok és madárpókok. Ez utóbbiaknál érdekesség, hogy a párzási időszak végén a nőstény megeszi az addigra már feleslegessé vált hímet, amely csak nagy ritkán tud elmenekülni. A Tüskésfarkú Varánusz különlegesség.Ez a faj Észak- Ausztráliában él – kaptunk mindenre kiterjedő választ Gyöngyösi Miklóstól.
– Mi a helyzet az ásványokkal és az ásványékszerekkel?

8700_KIGYO_01

– Ezek is nagyon népszerűek a gyerekek körében. Azért is fontosak, mert a konkrét bevétel elsősorban ezekből származik.Arra törekszem, hogy elfogadható áron komoly választékot tudjak az iskolákba vinni.
– Az iskolák jelentik az első számú célpontot?
– Igen. Még amikor a művelődési házakban tartottuk a bemutatókat, már akkor is az általános iskolások közül került ki a közönségünk nagyobb része. Már megfizethetetlen nekem egy városi nagy intézmény, ezért keresem fel közvetlenül az iskolákat. Szerencsére nagy az érdeklődés. Erre az évre be vagyok táblázva – mondta befejezésül Gyöngyösi Miklós.

8700_KIGYO_05

 

Írta és fényképezte: samu