KUTSCHERA A PARADICSOMBAN

8700_dia03
A történész és barátja ismét útra kelt – újabb apró, eddig feltáratlan történelemszilánkokra vadászva -, és ezúttal olyan kincsre leltek, ami felülmúlta minden várakozásukat!
Móricz – egy egyenlőre meg nem nevezhető helyszínen – belökte az ajtót és apró szobára lelt, egy asztalon százszámra tekerődző, régi negatívokkal. Kutschera sebtiben készített is egy makró felvételt az egyik ablaküvegre kifeszített kockáról és alig várta, hogy visszatérve a bázisra láthassa a képet, immár annak inverzében. A zsebekbe is került a tekercsekből (a szemétből kotorták ki, nem kell az már senkinek!) és Kutschera úgy érezte: megérkezett a paradicsomba!

Hála a mai technikának, nem kellett hozzá egy másodperc, hogy a világító kabátos, fekete képű alakok – immár a monitoron – európai felvonulókká változzanak. Ünneplőbe öltözött gyerekekké, a proletár nemzetköziséget éltető, múltszázadi tömeggé.
ÉLJEN A 34. SZABAD MÁJUS 1 – hirdette a tribün feletti felirat, Móricz számolt és boldogan kiáltott fel:
– 1977! A várossá avatás éve! Alig egy hónappal a rang megszerzését követően!

8700_dia01

Öltönyösök és egyenruhások vonulnak együtt a főutcán, kisiskolások emelik magasba játékbabáikat és betűkockáikat. És ez csak egy tekercs a több tucatból! Ismét feltárul a város történetének egy szelete!
Az ünnep mellett hétköznapok is visszaköszönnek a tekercsekről: esküvők, temetések, egy disznóvágás képsorai. Csupa gyűrött, poros negatív, ami valódi kincs egy adott korszak kutatójának. A kalandorok dolgoznak az anyagon. Lesz ebből sorozat; lesz világszenzáció!

8700_dia04

Írta: Kutscera