A Bernáth-Schustek kert szobrának a keresése

8700_szobor_01

Dr. Schustek Jenő (1890-1960 körül), Marcali jeles főorvosa, kórházigazgatója a messzi Eperjesen született, majd budapesti tanulmányait és munkáit követően 1928-ban költözött városunkba. Feleségével 1932-ben kezdtek építkezni a Kossuth utcában. Az ifjabb Takács János veszprémi építőmester által kivitelezett bauhaus villát hatalmas kert vette körül, amely egy ízlésesen kialakított parknak felelt meg, még pávák is éltek benne. Az egyik ékessége egy műkő virágtartó, a másik egy műkő szobor kompozíció volt. Ez utóbbit vandál kezek nem olyan régen tönkretették, majd a posztamenséről eltűnt.

8700_szobor_02

A Marcali Múzeumban néhány hónapja vette kezdetét a Bernáth Aurél Galéria épületének és a kert felújítási tervének az összeállítása. A kutatás során sikerült feltérképezni az épület és a Schustek család múltját, ám az eltűnt szoborról nem meséltek a források. A visszaemlékezők számára fel sem tűnt, hogy nincsen meg. – Miért talán már nincs ott? Volt ott szobor? – kérdezték meglepetten.

Annyit tudtunk, hogy a GAMESZ vitette el valahová, de az információ itt elakadt. Egyik nap utána eredtünk egy információnak, hogy ellenőrizzük a hitelességét. Arról szólt, hogy a Kossuth utca egyik önkormányzati bérlakásának az udvarán van a szobor. Az esős időben a garázssor felől közelítettük meg az udvart, majd egy pocsolya átugrása közben a földből kiemelkedő korsót tartó kéz sziluettjét pillantottuk meg. – Ott van! Ni, a kert közepén! – harsant fel a örömteli kiáltás. Aztán ház udvarán valóban megtaláltuk a szobrot, legalább nyolc darabban.

8700_szobor_05

A lakók megerősítették az információt, hogy a vandál pusztítást követően szállították ide, letakarták a maradványokat, ami várta a jobb időket. Sokat merengtünk korábban, hogy a szobor kompozíció valójában mit is ábrázolt. Egy kicsi fényképünk volt csupán.

Az egyik vélemény szerint egy szatírt, aki leönti a lányt a korsóból vízzel. A másik vélemény szerint egy fiú fogja a korsót és egy másik fiút önt le, aki egy banánt tart a kezében. Vagy kenyér, hiszen a vízhez az passzol – hangzott egy harmadik vélemény. A helyszínen azonban minden világos lett. A pusztítást követően a feje tetejét és a karjait elvesztett fiú egy mostani állapotában fejetlen és lábfej nélküli leányt önt le, aki kagylót vagy hajót, vagy egy fél diszkosz korongot tart a kezében. Az jelek megerősítették, hogy fiúról és leányról van szó, az elsődleges nemi jelleg ezt a kérdést szépen tisztázta.

8700_szobor_03
Súlyosnak tűnt az állapotuk, hiszen a vasmerevítések kilógtak az alakokból, a leány arca sem volt meg, csupán a haja. Az udvarban lakó kedves macskák gyakran használták a szerelem színhelyeként a földből kiálló, sziklakertre hasonlító torzót.

8700_szobor_04

Pár napon belül sikerült mestert találni, aki szakvéleményt adott. A kiváló minőségű műkő-öntvény alapos mestermunkának számít, hiszen az 1930-as évek közepétől napjainkig mit sem veszített a tartásából, szemben egy mai műkő szobrokkal, amelyek tíz év alatt látványosan pusztulnak. Ez egy elég drága szobor lehetett, ugyanakkor egy sorozatgyártott termék is egyben. A pusztítás következményeit el lehet tüntetni, ki lehet pótolni a hiányzó részeket, ám a lány arcának és a fiú feje tetejének a megformálása több információt kíván, ezért szerezni kell olyan felvételt, amelyik részletesebben ábrázolja a még sértetlen szobrot.
Miután kerítettünk fuvart, a Kossuth utcai udvarból elszállítottuk a nagy halom műkövet a kőszobrász műhelyébe. Kerestünk még az udvarban letört darabokat, részeket, ám minden fán, ajtóban, sitt halmon kedves macskákat találtunk, akik nagy szemekkel figyelték az ügyködőket.
A Schustek villa elveszett szobra így megkerült, most várja, hogy újra egyben lehessen. A múzeum várja azoknak a jelentkezését, akik rendelkeznek kiegészítő információval, fényképpel a szoborról. Szeretnének majd a felújítást követően egy időkapszulát is elhelyezni a belsejében.

8700_szobor_06

Írta: Móricz
Fényképezte: Balogh Rita

Schustek gyűjtés