EGY KÉP EGY TÖRTÉNET

8700_csodak_utja_03

Esik. Nem nagyon,épp csak szemetel. De borús annyira az idő, hogy a kelő nap helyett ma reggel másra csodálkozzunk. A madarak sehol, a csupasz vesszőkön esőcseppek csillognak. Olyanok, mint a díszek, mondja a gyerek és nem lehet neki nem igazat adni. Örülök, hogy ilyesmit észrevesz és asszociál. Az orrára cseppen egy csepp. Majd a szempillájára is. Tetszik neki. Nevetünk.

Új eleme az Útnak két esőkabátos alak. A parki sétányon forgalmat irányítanak. Azaz, forgalmat fordítanak vissza. Mert sosem volt az autóút. Nem használhatná más annak, csak akinek az udvara a sétányról nyílik, mégis: sokan teszik meg rendszeresen kocsival azt a 30 métert – időhiány, vagy pusztán kényelmi okokból.

Köszöntjük az esőkabátosokat. Kicsit beszélgetünk is. Jelenlétük célja a forgalom megszüntetése, mondják. Rendszeresen kint vannak és kint is lesznek egy darabig. Egyelőre csak figyelmeztetnek, hamarosan talán bírságolnak is.
Azt is elmondják, elég a jelenlétük ahhoz, hogy az eddig mindig behajtók megfordítsák a járművüket. Tehát, az emberek ismerik a szabályokat, csak épp nem foglalkoznak velük.

A minap érdekes cikket olvastam dr. Zacher Gáborral. A fiatalokról beszélt. Az elvárttól eltérő viselkedésükről és a szülői felelősségről. Példának említette, hogy nincs mit felróni a gyerekeinknek, ha ilyen-olyan helyzetekben nem azt teszik, amit elvárunk tőlük, míg mi magunk nem teszünk eleget olyan alapvető elvárásoknak, mint például a sebességhatárok betartása, vagy csak egyszerűen áthajtunk a piroson, hiszen még csak pár másodperce váltott át az.

Megesik, hogy szakadó esőben fordul be mögöttünk az autó. Nem dolgunk lehúzodni, így néha hagyjuk, hogy csak araszoljon mögöttünk egy ideig. Közben szépen megbeszéljük, hogy ez egy forgalomtól elzárt terület. Jobban tennék, ha ők is sétálnának.
Nincs ebben rossz szándék, vagy kukacoskodás. Így hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy szabálytalanul viselkednek, amiért “szólnunk” kell. És felhívom a gyerek figyelmét is. Mert a sorozatos félrenézés rutinszerű szabálytalankodáshoz vezet. Örülök az esőkabátosoknak.

Meg ki tudja. Így talán a párás szélvédő mögött egyszer azok a gyerekek is meghallják a reggeli madárfüttyöt, vagy észreveszik, minden reggel más színt ölt magára a horizont.

Írta: Kutschera