GIDA-MESÉK

8700_gida_tyukok

Oly sokszor hallottam hittanon, hogy “Isten a maga formájára teremtette az embert!”. Oly sokszor az iskolában, hogy “evolúció”, meg “egyedfejlődés”! Olyan, mintha két világ között lebegnék érzelmileg. Egyfajta döntetlen érzés, amit okozott évtizedekig e két dolog látszó ellentéte. Biblia és Darwin folyamatos küzdelmét éreztem. Aztán belefáradtam. Belefáradtam, s megnéztem, vizsgálat alá helyeztem a két dolgot. Láss csodát, ma azt tartom, a kettő édestestvére egymásnak. Ez lett az eredménye a vizsgálatnak.

Hogyan példázzam ezt egyszerűbben? Hát úgy, hogy vannak tyúkjaink. A tyúkokhoz kakast is kaptam, kiválasztás alapján. Szépen párosodtak, s az eredmény egy része ott kapirgál az udvarban. Az apjuk felől ítélkeztem, s levágtam, elkerülvén a beltenyésztést. Új év, új kakas a baromfiudvar életében, ismét kiválasztás alapján. Eredményt majd jövőre látom meg. Lesz-e utód, vagy sem? Mivel Én vagyok az, aki eteti, itatja, Én határozom meg, melyik lesz levágva, s melyik továbbtartva, így részese lettem egy másabb világ teremtésének, s egyben egy világ elpusztításának. Azaz, a volt kakassal lezárult egy korszak a tyúkudvar életében. Az új kakassal újabb korszak indult. A régi kakas (bár nagytestű volt) széles lábakon állt. Az új kakas magasabb, még vastagodásra fejlődik. Azzal, hogy ezt így szabályozom, új egyedek születnek, s a baromfiudvari egyedfejlődés részese lettem. Azzal, hogy Én határoztam meg, hogy levágom a kakast és milyen újat hozok, az isteni teremtés részese lettem, amivel világot pusztítottam és építettem egyben.

Így van ez az érzelmeinkkel is. Vannak érzelmeink, gondolataink, tanult, ránk erőltetett és Magunk által kialakított erkölcsi, etikai normáink, szabályaink. Ha ezek közt Rendet teszünk, kialakul a lelkünk mélyén egy világ, ami mint egyes emberre, Ránk jellemző. E tanulási folyamat alatt gondolatok pusztulnak el, újak lépnek a helyébe, alakul, változik folyamatosan. A önmagunkban történő rendrakás következménye csak pozitív lehet. Ezzel megismerjük Önmagunkat, s az út által a világot. Azt a világot, ami a maga módján Rendjén működik.

Az ember Isten kinyújtott keze. Képes teremteni, pusztítani. Képes erősíteni és gyengíteni a ma élt világot is. Csak rajtunk múlik, hogy számunkra pozitív, vagy negatív irányba mozdítjuk a dolgok folyását. Ha ülsz a kényelmes fotelodba, akkor elszenvedője, erősítője vagy a jelenlegi rendszernek. Ha felállsz, mozogsz, alakítója! Ha alakítója vagy, akkor élsz igazán! Igaz, ez fájni fog azoknak, akik most uralkodni akarnak rajtad, mint kényelmes fotelban ülőn. De a teremtés nem csak annak jár, aki most irányítani akarja életedet, hanem annak is, aki benned vagy, ott legbelül, minden gyötrelmeddel, kétségeddel, fájdalmaddal, örömöddel, szereteteddel együtt. Csak egyes egyedül Rajtad múlik, alakítod-e saját csodás világodat, újat teremtve, vagy erősíted a meglévő, rád erőltetett, rendeletekkel, szabályokkal irányított nem életrevaló rendszert, ami nem a Tiéd! Ha más életét, rendszerét akarod élni, szolga vagy, rabszolga. Ha a magadét? Ember leszel, szabad EMBER!

 

Írta: Gida