A silólobogó
8700_patchwork_06

A hétvégén patchwork-ön jártunk. Nem az a hely, ahova amúgy járunk, de épp ettől érdekes.
Legutóbbi szerkesztőségi ülésünkön meghánytuk-vetettük és arra az elhatározásra jutottunk: minden héten ellátogatunk egy eseményre Marcaliban és beszámolunk az ott látottakról, hallottakról és egyéb érzékszerveinkkel tapasztaltakról. Titkos szavazás útján ezen a héten a foltvarrást választottuk.

8700_patchwork_01

8700_patchwork_03

Ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy – tartja a mondás. Aki ezer regényt elolvas, ezer életet él, aki soha nem olvas, az csak egyet – tartja egy másik. Bár nekünk életünk egy van, és többet nem is szeretnénk érni egy egésznél, kicsit szükségét érezzük annak, hogy kipróbáljunk dolgokat és belekóstoljunk mások hobbijába is.

Remek lehetőség volt hát a Kulturális Központ szervezésében megvalósuló patchwork, ami magyar nevén foltvarrás, és aminek a lényege, sok anyagból varázsolni egy egészet: párnát, babát, edényfogót (annak meg mi értelme?). Hogy ne legyen teljes a végére a káosz, a feladatra legalkalmasabbat, Andit kértük fel az aktív részvételre, míg mi, többiek tisztes távolból követtük csak az eseményeket. Hogy meg ne tagadjuk a harmadik kakasszóra önmagunkat, igyekeztünk szellemiségünkhöz méltó témát választani a nagy napra, azaz: arra kértük Andit, varrja meg a 8700.hu silólobogóját.

8700_patchwork_05

Pergett az orsó, surrogott a fonál… ja, nem, ez egy másik történet… de igen, nyisszegett az olló, kattogott a varrógép, s Andi keze között lassan kezdett testet ölteni a kissé hippis, 100%-ban pszchedelikus, szívecskés alapon hódító jelkép (mert mindenkit szeretünk), melyet ha lehetőség adódik, meg is lengetünk majd a siló tetején.

8700_patchwork_04

Összefoglalás: a patchwork remek lehetőség a kreatívoknak új csecsebecsék, a nem-kreatívoknak sablonból újraépített dísztárgyak készítésére. Ajánljuk mindenkinek, aki szeret szabni, varrni, anyagokat fogdozni, passzítani, viszonylag gyorsan (2-3 óra) kész kézműves termékeket előállítani. Ugyanakkor megjegyeznénk, nem-aktív részvétel esetén a patchwork elég unalmas dolog. Kevés a kávészünet, nincsenek jó témák (a hogyan varrjam ide nem valami érdekfeszítő, ha mi magunk épp nem varrunk), és látványos elemek sincsenek.

A végeredmény azonban – így is illik ennek lennie – többet mond minden szónál.
Köszönjük, Andi. Mindig szerettünk volna saját lobogót!

8700_patchwork_06

Írta: Kutchera