Gida világa
8700_3 lépés

Képzelj el egy hatalmas tábortüzet! A tábortűz körül emberek táncolnak, jönnek-mennek, rohannak, pihennek. Mindegyik ember más-más távolságra. Van, aki megégeti magát a közelséggel, de van, aki csak fázik a távolság miatt, mert nem kap elég meleget. Vannak, akik éppen három lépés távolságot tartanak, ahol meg nem égnek, s ahol meg nem fáznak. Ők egy vékony kör mentén táncolnak: körbe-körbe.

Ők tudják, nekik ott a helyük, mert kell, hogy elráncigálják azokat, akik képesek túl közel menni és megégetik magukat, nem nyomtalanul. Vigyáznak a három lépésesek azokra is, akik túl messze vannak, s hogy nehogy elmenjen az életkedvük, közelebb igyekeznek tartani őket a tűzhöz. Akik három lépésre vannak, azok se nem fáznak, se nem égetik meg Magukat. Ők egyszerűen csak élnek, vigyáznak. Egyensúly és harmónia jellemzi Őket, de mind e mellett tudják, érzik, átérzik azok szenvedését, akik olykor égnek, s azokét, akik olykor fáznak, kihűlnek.

Aki ég, s izzik, úgy gondolja sokkal többet tud a tűzről, mint más. Aki fázik, kihűl, az fáradt, csalódott, úgy gondolja kevesebbet tud a tűzről, mint aki közelebb van. A három lépésesek pontosan tudják, hogy a legmegfelelőbb távolságból szemlélik a tüzet, s az ott lévőket.

Olyan ez, mint a Föld helyzete a naphoz. Se túl közel, se túl távol. Vagy túl közel is és túl távol is egyszerre. A Föld ÉL, ÉLETET ad, táplál. Magából ad, Magába fogad vissza. Élvezi azt a “három lépésnyi” távolságot a Naptól. Ez a legmegfelelőbb, hogy úgy ÉLJEN, ahogy kell. Finoman, érzékenyen a harmónia és egyensúly vékony mezsgyéjén. Megvan Benne a tűz, a jég, a szél, a fém, a föld.

Gondolj a bolygókra kicsit: Vannak tüzes, izzó, gyorsan mozgó, naphoz közeli bolygók. Vannak hideg, jeges, gázokkal (széllel) tele, Naptól távol eső bolygók.

… és ismét kielemeztem a lent-fent, fent-lent, kint-bent, bent-kint fogalomkörét.
Párhuzamot vontam a tábortűz és a nap között. Hozzátettem, kiegészítettem új megvilágításból az eddigieket.

Van egy láthatatlan ajtó, amelyet nyitogatok. Onnan fény árad, s attól van, aki fél, távolságot tart, s van aki kíváncsi és szeretne többet kapni belőle. Ismerem annak fény felőli oldalát, be is tudnék menni, hisz voltam már bent. Nem tehetem. Nem tehetem, mert különcnek, bolondnak, nem normálisnak tartanának némelyek. Feladatot vállaltam önként, hogy nyitogatom, hogy minél többen tudjanak hasonló ajtót találni, s azon a kellő pillanatban bemenni. Az ajtón túl ott a Buddhista nirvana, a keresztény menny, s az a csónak is, amelynek tulajdonosa révbe ért, s kötelét a mólóról láblógatva elengedhetné. De nem teszi, hisz nem teheti, még kevesen értenék.

Hatalmas erő az, amely az ajtó túloldalán van. Hatalmas erő az, ami a három lépéses embereknél van.

Írta: Gida