400 négyszögöl

Gida-világa

8700_400_01

Na ez az a méret, amekkora a jelenlegi telek, s ahol éljük a családommal az életünket. Éppen ekkora volt az is, ahol felnőttem.
Nagyjából ekkorák a körülöttem lévő telkek is. Sokat járattam az agytekervényeimet, hogy vajon miért? Nem jöttem rá azóta sem. Csak annyit tudok, ekkora telken tudok gazdálkodni. Itt aztán el kell férni mindennek, amire szükség van.

No, nem az a minimális szükség! Neeem! Az a szükség, ami kell egy kiegyensúlyozott élethez! Itt van a ház, a melléképület. Itt lehet nyugodtan kertészkedni, pihenni, kikapcsolódni, állatokat tartani. Nem akár-milyet!, olyat, amire a családnak van szüksége, s nem olyat, amit sztárolnak, vagy reklámoznak, hogy “Neked ez jó!” Már engedelmet! Hadd találjam már ki Én, hogy mi jó Nekem, meg a családomnak!

8700_400_02

400 négyszögöl! Ejh’, Istenem! Itt Én vagyok a király! Ahogy más a panellakásában, vagy a többhektáros területén. Igen, király, mert van feleségem, azaz az életem úgy egész, hogy szegénylegényként elvettem egy király lányát feleségül. Megkaptam a lányt, meg a fele királyságomat! Így a népmeséknek sokkal nagyobb értelme van.

No, de térjünk a kertre: úgy fele a teleknek. Szupi, lehet valamit kezdeni vele! Nyírt fű volt ott, amikor megvettük. Mivel nyulakat szeretem, így örültem, hogy lesz télire széna. Egy erős holland tarka vérvonalú nyúlfajtával és törpenyúllal kezdtem itt. Pár hónap kihagyásával 1992 óta vannak nyulaink. Van tapasztalatom, amennyi kell. Mára már sikerült Kaliforniai és Magyar óriás baknyulakra is szert tennem, úgyhogy megy a buli! 8 év alatt a kert is változott: nyírt fű nincs. Kaszáló, kis zöldségeskert és már két üvegház. Kellett, mert kiéli a talajt, ha mindig ugyanoda ültetjük a paprikát, meg a paradicsomot. Így már lehet egy kisebb vetésforgót létrehozni. A kaszálóra gyümölcsfákat ültettünk ki. Zöldség, gyümölcs, hús ha van, akkor már nem lehet olyan nagy baj. Főleg úgy, ha beleviszünk egy kis tudatosságot. Igyekszek a ma oly sokat emlegetett bio, organikus, vagy fenntartható fejlődés szavakkal, fogalmakkal fémjelzett termelést folytatni. Én csak egyszerű paraszti gazdálkodásnak tartom. Ehhez minden adott, s csak annyi a dolgunk, hogy kitaláljuk, hogyan élünk ezekkel.

 

by Gida