Éliás “Sex Machine” Gyula in da house

Jól voltunk

8700_elias_01

Idén, ha élőhangszeres zene, akkor True Smile Jam Band. Bizonyára szorosra kell húznia idén a városnak a nadrágszíjat, ahogy a környező településeknek is (nem személyeskedünk, vagy célozgatunk, mindenütt ez van), így kevés a teljes zenei produkciókat utaztató rendezvény, ezért is van, hogy a megszokottnál még nagyobb várakozás előzi meg, ha végül mégis erre téved egy komplett zenekar. Utoljára a Galileo volt talán, ami igazi hangszerekkel kényeztette a zenekedvelőket, hát ideje volt már egy kis élő muzsikának.

A Hársházi Szabolcs (menedzser, billentyű) vezényelte formáció – tartva magát eredeti célkitűzéseihez – igyekszik ellátni a vidéket az élőzene, örömzene nagyjainak vendégfellépéseivel. Erre a nyárra két fellépést is lekötöttek Marcaliba.
Bársony Bálint, Rieger Attila és Gájer Bálint után Éliás Gyulát és Csányi Istvánt szállították szombat estére a nagyérdeműnek.

Meghívott előadóikban a közös, hogy szeretik a zenét. Tanulták, játsszák, több műfajban is otthonosan mozognak és nem vesznek el akkor sem, ha ki kell állni a közönség elé, ha kézbe kell venni egy hangszert, netán mikrofon és effektetek nélkül kell kiereszteniük a hangjukat.

8700_elias_03

Éliás Gyulát, ha a kereskedelmi trendeket követnénk, úgy adhatnánk el – Marcaliban kevésbé ismert előadót -, mint a Megasztár, a Csillag születik több szériájának felkészítő énektanárát. Csányi István szaxofonművész Éliás vokalistája, az LGT és más nagyok session ágyúja.
De nem akarjuk így bemutatni őket azok számára, akik nem voltak ott. Bár ők is sztorizgatnak, segítenek kötni ide-oda a dolgokat, műsoruk önmagában is megállja a helyét. Energikusak, pörög a koncert. Mikor kell, Éliás sétál, ugrál, táncol, ha kell, romantikus figurává változik és kitárja a szívét, de csak azért, hogy a következő pillanatban már megint hasíthasson a pop, a rock, a jazz és a  funky.

Kapunk a saját dalokból is, kis életrajzi drámával. Megtudjuk, melyik dalát írta kedveséhez, hogy az visszafogadja őt, majd azt is, melyikkel sikerült végül újra el is nyernie választottja szívét. Megidézzük a néhai Éliás Disco aranykorát, ahol az énekes szerint elsőként játszottak Magyarországon funky-t.

8700_elias04

A True Smile is jól teljesít, a vendégművészek pedig odafigyelnek arra, hogy teret kapjanak a háttérben szorgoskodó helyiek is: mindenkinek jut több szóló is, hagyják, hogy ők is hozzátegyenek az est sikeréhez.
A közönség is szerves része a jó hangulatnak. Sokat énekelhet, igazán interaktív a show. James Brown Sex Machine-je egy erősebb (keverőpult nélküli) disco mixszel ér fel, sok improvizációval, Jól vagyokkal, Mindenki másképp csináljával, hey yoo-val, jó-jó-jóval, rossz-rossz-rosszal.

Sem a hangulatra, se a minőségre nem lehet panasz. Megkockáztatom, hogy az idei év eddigi legjobb produkcióját láthattuk – nem csak a True Smile-től, hanem egészében.

Klassz volt. Szabadtéren még jobb, mint a művelődési házban. Reméljük, kellően híre is megy a városban és a szeptemberi koncerten még többen leszünk!

8700_elias_02

by Nagydaru