Nagy-nagy mosoly

Mary Popkids a Cometen

8700_popkids_mosoly

Hogy egy olyan közegben, mint a VIVA és annak zenehallgató, életmódtanácsait szomjazó, lelkes mini-Bravo közössége, léteznek-e igazi sztárok (lesznek-e ők valaha legendák), tapadhat-e meg úgy érték a magyar könnyűzenei palettán, hogy azt ne mossa le az első eső, sőt, ha teleplakátolnák azt az újabb trendek iparmágnásai, azt is le tudják pergetni magukról az érdemes riffek, azt nem tudom…
De hogy van ilyen törekvés – egynyáriakat az örökkévalóságnak! – a zenecsatornánál, az tény. A tény neve: Comet. Döntsön a Nép!

Ahogy minden ember igyekszik valamilyen módon nyomot hagyni maga után, úgy összegeznek, rendszereznek, rangsorolnak baráti körök, társaságok, nagyobb szervezetek is, hogy megmaradjon az, amit érdemes megjegyezni. Kiváltképp szükséges ez, ha nagy a pörgés, rengeteg az esemény, az új arc és sok az olyan produkció is, ami nem önmagát adja el, hanem a hozzá kapcsolódó termékcsoportokat igyekszik továbbértékesíteni, hogy cserébe az adott termékcsoportok a felszínen tartsák magát a produkciót – egy ideig.
Laikus számára is könnyű megmondani, ki az, aki a zenéjével jut el addig a pontig, hogy a média lehetőséget biztosítson számára a még szélesebb körben való bemutatkozásra, de megtalálni, kiválasztani őket nagyon nehéz, lévén sokan vannak a piacon, ezerféle háttérrel, motivációval.

A Mary Popkids tavaly ráfeküdt egy hullámra, melyen ügyesen lavírozva egészen a közönségszavazásos, 13. VIVA Cometig úszott.
Hogy Mosoly című klipjük a maga nemében egyedülálló volt a csatorna palettáján, azt az is tudta, aki amúgy nem nagy klipnézegető. Mert ha meglátott pár képkockát a Mosolyból, a csatorna mellett ragadt, aztán mikor véget ért a látványorgia, maradt még pár számra, csak hogy lássa, milyen dalok közé keveredett a Punnany-val közösen előadott nóta – és láthatta, hogy “más” a dal, mások az eszközök, amivel a közönséghez szólnak. A kérdés csak az volt: képes-e kellően mély nyomot hagyni ez a kicsit más nyelv a sok egyformában.

Három év kereskedelmis, tehetségkutatós ( 2009 – Puskás Peti, 2010 – Hien, 2011 – Tóth Gabi) és egy 2012-es év után, melyben SP még elénekelhette, hogy maradna (SP- Maradnék), kicsit megtört a konzum-uralom.

Ami a Punnany-nak tavaly nem sikerült a Pécs Aktuál X-szel (jelölésig jutotak), az idén sikerült a Popkids-el közösen. Az általuk képviselt vonal végre kellően beérett ahhoz, hogy meg is hallják azt az “i love you, i miss you, hate you, move your ass” generáció tagjai is. Mert hogy tetszik nekik ez is, azt tudták, de azt talán nem, hogy szerethetik-e, mikor annyira nem az, amit eddig hallattak?

A Comet, mint közönségdíj, érdekes kategória. Elvileg a nép adja. Ha irányított a végkifejlet (csak azt hallgathatod, amit adnak), ha nem, akkor is nagy öröm számomra, hogy hallgathatták és hallgatták is (!) elegen ahhoz, hogy nyerhessenek idén olyanok is egy ilyen volumenü eseményen, akiket csak koncertekről, a zenéjükön keresztül ismerhetünk és nem onnan, hogy ilyen-olyan fél-híradókban számolnak be róluk kétnaponta: mit evett a kutyájuk, hogy fogytak le egy hét alatt, vagy kikkel vesztek össze a családjukból.

Szóval, a nép szavazott. Hüvelykujj a magasban! Felfelé mutat, pedig az arénába lépők nem is a helytartó házikedvencei!

VIVA Comet – Legjobb videoklip – Mapy Popkids feat. Punnany Massif: Mosoly!
Hajrá, Popkids!