Marcali – Jó neked!

Fotókiállítás a Kulturális Korzóban

8700_joneked04

Jó neked! – hirdeti a cím. Kicsit megmondós. Nem kérdez, vagy kínálja a választást. Egyszerűen kijelenti, hogy ez: tény. És kívülálló szemmel ez nyilván tény is: Marcali nagyszerű hely! És jónak kellene, hogy legyen – nekünk is!

Marcali – Jó neked! címmel nyílt kiállítás a Kulturális Korzó folyosógalériáján.

Az “a szomszéd fűje mindig zöldebb” gondolatkör volt az, ami elindította, majd életre is hívta az ötletet, hogy a Kulturális Központ kérjen fel nem marcali, a városban soha, vagy csak vendégként járt fotósokat, hogy jöjjenek el hozzánk egy hétvégére és mutassák meg nekünk újra lakóhelyünket: tereinket, épületeinket, az apró részleteket, melyek mellett nap, mint nap sétálunk el, figyelmet sem szentelve nekik – lévén: túlságosan megszokottak, van, hogy talán már unalmasak is számunkra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nap, mint nap látjuk őket, de semmi izgalmat nem találunk bennük – pedig lehet, ha nem engednénk a megszokásnak, a napi rutinnak, meglátnánk saját környezetünkben is a mások számára egyértelműt, az érdekeset, a szépet.

Az elkészült anyagban mindenki számára vannak ismert helyek, motívumok és (biztos vagyok benne), hogy teljesen ismeretlenek is, de ami a leggyakoribb érzés ha a kiállítást látogatjuk: az az “ezt ismerem, de nem így” érzés, a “tudom, hogy emlékeznem kellene, de valami kis csavar mindig eltérít” játékos zavara.

Lévén a tábor ideje kötött volt és előkészülni sem volt nagyon lehetősége senkinek, a napi rutin automatizmusa is elmaradt és inkább dominált a gyermeki rácsodálkozás, ami olyan képeket eredményezett, melyek megalkotására mi, mint “bennszülöttek”, már képtelenek lennénk…

8700_joneked05

De kívánom, hogy akik megtekintik a kiállítást, sikerüljön a képek közt böngészve megcsípniük azért egy- egy ilyen érzést, pillanatot, és ha kilépnek majd a Kulturális Korzó ajtaján, tudjanak megalkotni (és megőrizni is) egy ezekhez hasonló, saját jelenetet – akár az emlékezetükben, akár fényképezőgépük segítségével… és tudjanak hinni az “A szomszéd fűje mindig zöldebb mellett” a “Mindenütt jó, de legjobb otthon” igazságában is.

Mert Marcali jó nekünk!

by Kisdaru

A kiállítás június végéig látogatható!